Sorszám érmék
Ruhatári-, kulcsbárcák...

vz0106.jpgEzeket az előre gyártott érméket készen árulhatta az érme és jelvénykészítő mester. Egy sorozat érme legyártása is nagyon munkaigényes folyamat, hiszen a verőszerszámok cserélgetése, beállítása is több időt vesz igénybe mint maga az érme verése. Az előállításukhoz rengeteg verőtőt kellett elkészíteni, melyek jelentősen megdrágíthatták az előállítás költségét. Ilyen érmék készítése csak úgy lehetett gazdaságos, ha kb. 50-60 sorozatot legyártottak és a teljes sorozatot árulták vásározókkal vagy ügynökökkel.

Előfordulhatott az hogy két, egymáshoz közeli helyen is használták ugyanozon sorozat érméit. Azért, hogy meg lehessen különböztetni őket, azonosító jellel látták el az egyes érméket. Ezek a két vagy több betűből álló ellenjegyek az érme egyik oldalán szerepelnek.
Valószínű, hogy az érmekészítés fejlődésében ez egy zsákutca lehetett. Az egyoldalasra vert érmék hátoldalát utólagos jelzésekkel ellátni lényegesen egyszerűbb folyamat, a verőszerszámból is csak egyet kellet készíteni.

Felhasználási terület pl.: ruhatári bárca, szállodai kulcsbárca.

Megosztás a Facebook-on

Forrás: -SG-