Honvédkarácsony, 1942
Szt. Kristóf érme és társai

Megosztás a Facebook-on

Az amuletteknek különféle válfajai léteznek. Idetartoznak a Magyar Királyi Honvédség katonái között a II. világháború idején szétosztott úgynevezett "szerencsés érmék" is. rd0001.jpg.jpg
A fotón látható Szent Kristóf érmét a 101. gépkocsizó tanezred készítette. A horganyból vert érméket az ezred védőszentjének tiszteletére, 1942 decemberében megtartott ünnepségen dr. Hász István tábori püspök áldotta meg a keleti fronton harcoló katonák számára.

Szent Kristóf
A vándorok, tengerészek és kincskeresők pártfogója.
Szent Kristóf a legenda szerint nagy erejű óriás volt, aki megfogadta, hogy a legnagyobb urat fogja szolgálni. Egy viharos éjszakán egy kisgyermek kérte, hogy vigye át a folyón. Kristóf a vállára vette, de mire a folyó közepére értek, a gyermek egyre súlyosabb lett. Az óriást a víz alá nyomta, így adta tudtul neki, ő Krisztus, és ő a legnagyobb, majd megkeresztelte.
Kristóf ezután vándorolni és prédikálni kezdett, mellyel kivívta Decius római császár haragját, aki Kr. u. 250 körül kivégeztette.
A Magyar Királyi Honvédségben Szent Kristófot a páncélos fegyvernem védőszentjeként tisztelték.

Szintén az 1942-es év kárácsonyához köthetőek az adománygyűjtés céljából kiadott leventeérem illteve képeslapok (1 2) és bélyegek.FILMHIRADÓK ONLINE
Szt. Kristóf emlékérem a gépkocsizó tanezred számára.

Forrás: Regiment 2010/4;