Az ebadójegyekről
A kutyabárcák története

pasteur.jpg Az elmúlt századokban súlyos gondod okozott a kóbor ebek támadása, az általuk is terjesztett veszettség pedig halálos kórságnak számított. Pasteur által kifejlesztett védőoltás bevezetése előtt a veszettség elleni egyetlen védekezési lehetőség az ebek rendszeres egészségügyi ellenőrzése és a gyanús egyedek kiirtása volt.
A kóbor ebek befogásának és az állatok egészségügyi vizsgálatainak költségének fedezésére a hatóságok ebadót szedtek a kutyatulajdonosoktól. 1882-től belügyminiszteri rendelet írta elő az ebadó bevezetését, addig az adó alkalmazását a helyi hatóságok döntésére bízták.
A kutyatulajdonosok az ebadó megfizetésekor egy fém bárcát kaptak, mellyel igazolni tudták, az adó befizetését és, hogy kutyájuk a kötelező egészségügyi vizsgálaton egészségesnek bizonyult. A rendeletek előírták a szájkosár és a póráz használata mellett az ebbárcának a szájkosáron, később a nyakörvön való viselését is! A bárcákon feltüntették az adó- illetve a veszettségvizsgálat azonosítószámát, így az elkóborolt ebek esetében lehetőség nyílt az ebtulajdonos azonosítására.
1935-től a bárca viselése a veszettség elleni oltást is igazolta!
sg0440.jpg A legkorábbi rendeletek egyikét Pest városa bocsátotta ki 1870-ben. Ebben előírta, hogy a bárcák évente más-más alakban jelenjenek meg, és ez később teljesen magától értetődő gyakorlattá vált! 1878-tól 1916-ig minden évben kétféle bárcát bocsátottak ki. Ezen érmék alakjukon és érmeképeiken kívül anyagukban (általában sárgaréz illetve ón) is különbözhettek egymástól. Bár rendelet erről külön nem rendelkezett, de az 1916-os ebbárcák feliratai alapján biztosra vehető, hogy az ebadó nem volt egységes minden ebre. Más adója volt a luxus céljára tartott ebeknek és a házőrző- illetve munkakutyáknak.
1950-ben és 51-ben országosan egységes abadóbárcákat adtak ki. Az 1980-as évek végén néhány vidéki városban az eboltás igazolására már sokkal egyszerűbb kivitelű bárcákat vezettek be, majd az 1990-es évek közepétől műanyagból készített, évente más-más színű ebbárcát használtak.

A SWIPP ikonra kattintva nem csak hozzászólhatsz de és értékelheted is ezt a jegyzetet!

Megosztás a Facebook-on

Forrás: Éremtani Lapok 55. és 56. szám, 1999 június, augusztus.