Az Auguszta-alapról.
Hadsegélyezés az I. Világháborúban.

'Mindent megfontoltam és meggondoltam.' Ezekkel a szavakkal végződik Ferenc József, 1914. augusztus 1-én kiadott mozgósítási felhívása. Ezzel kezdetét vette az I. világháború.
auguszta.jpgAlig egy héttel a hadüzenet után, 1914. augusztus 5-én, József főherceg felesége, Auguszta főhercegnő védnökségével megalakul egy társadalmi szervezet, amelynek az a célja, hogy a háborús költségekhez hozzájárulva adományokat gyűjtsön a civil lakosságtól. A szervezet díszelnöke Csernoch János bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek lett.
A Gyorssegély - Auguszta Alap első intézkedése a „Gold für Eisen” - Aranyat-vasért mozgalom meghirdetése volt. A beszolgáltatott arany ékszerekért „Pro Patria 1914” feliratú vasgyűrűt, vasórát és vaskarkötőt adtak cserébe. A közadakozásra történő felhívás az áldozatvállalásra 1914-ben is széles körű társadalmi összefogást és adakozást eredményezett. Tiszta eredménye egy év alatt meghaladta a 600 ezer koronát. I. Ferenc József 5 ezer koronával váltotta meg saját vasgyűrűjét.
A háború folyamán még több segélymozgalmat is indított a szervezet. A legismertebbek közé tartozik egy 600 fős kórházvonat felállítása, melyet 1915. február 14-én adott át a hadügyminiszternek. A monarchia legnagyobb és legkorszerűbben felszerelt kórházvonatát a harctéri sebesült-szállítás szolgálatába állították.
Az Auguszta-alap által Kőbányán létrehozott szükségkórházat 1919-ben vagonlakó menekültek részére szükség-lakóteleppé alakították át, amely mellé egy év múltán nagyobb lakótelepet létesített a főváros. A kórház, és a lakótelep ugyancsak a főhercegasszony nevét viselte. Az Auguszta telepről (2) a tehetősebb menekültek elköltözése 1924-ben kezdődött meg, a felszabaduló nagyobb lakrészekből szoba-konyhás lakásokat alakítottak ki és nincstelen családokat helyeztek el bennük.
if0005.jpgAz 1914 augusztus végi győztes csatában zsákmányolt ágyúkból készített hadiérmék forgalombahozása is a gyűjtést szolgálta. A vasból és bronzból két-két méretben (21mm és 29mm) készített érméket 1, 2, 5 és 10 koronáért vásárolhatták meg az adakozók. SG_hadierem.jpg

A SWIPP ikonra kattintva nem csak hozzászólhatsz de és értékelheted is ezt a jegyzetet!

Megosztás a Facebook-on


Forrás:
Apuka Világa
Szoborlap
www.ilyenisvoltbudapest.hu
www.huszadikszazad.hu