Anonim érmék
Kizárólag érték vagy mérték jelzéssel ellátott érmék.

sg0226.jpg Az első világháború kezdetével folyamatosan csökkentek a forgalomban lévő váltópénzek. A kereskedők és iparosok, hogy enyhítsenek a nehézségeken papírból vagy fémből szükségpénzeket kezdtek használni. Ha egy cég vagy üzem pénzhelyettesítőt szeretett volna, el kellet döntenie hogy azokat papírból vagy fémből szeretné legyártatni. A papír olcsóbb de könnyen elhasználódik. Fém érmék gyártása drágább, de lényegesen tartósabbak.
A megmaradt érmék egy részét be lehet azonosítani, mert a tulajdonos vagy cég neve szerepel az érmén. De vannak érmék, melyeken nincs egy számjegyen kívül semmi...
A legnehezebb helyzetben a kis kocsmák, borozók, pálinkamérések voltak. Egy ilyen létesítményben egy vásárló rövid időn belül több alkalommal is fizethetett, és várta a visszajárót. Itt a tartós anyagból készített fém érmék használata célszerűbb volt a nagy forgás miatt. Természetesen amit itt visszakapott, azt előbb utóbb ugyanitt használt fel.
Azért, hogy a vállalkozók gyorsabban és olcsóbban hozzájussanak az érmékhez szükségmegoldásként az érmekészítő mesternél már korábban meglévő verőszerszámot használták fel.
Általános magyar címletek : 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 (fillér) vagy 1/2, 3/10 liter
Előfordulhatott, hogy egymáshoz közeli helyeken is használtak ezekből az érmékből. Megkülönböztetésül azonosító jellel - pl. monogrammal - látták el az érméket, hogy ne keljen elfogadni a konkurens cég bárcáit. Ezek a két vagy több karakterből álló ellenjegyek rendszerint csak az érme egyik oldalán szerepelnek.

A SWIPP ikonra kattintva nem csak hozzászólhatsz de és értékelheted is ezt a jegyzetet!

Megosztás a Facebook-on


Forrás: -SG-